Dags att välja kontokort!

31 maj, 2013 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

För ett tag sedan skrev en dagstidning att var fjärde svensk inte visste vad de betalade i årsavgift för sitt kontokort. Det torde innebära att ännu förre gjort ett rationellt val mellan flera olika alternativ. Vad det berodde på framgick inte i artikeln men det är möjligt att man negligerar kostnadernas storlek och inte tror det spelar någon större roll. Men det beror på vilken sorts kortanvändare man är. Ju mer man använder kortet ju mer sparar man på att välja ett som har en avgiftstruktur som passar ens kortanvändande. Men även en konsument som enbart behöver ett kort för uttag i svenska automater kan tjäna på att välja ett kort som passar en. Många av de största svenska bankernas vanliga debetkort (även kallat bankkort där uttagen görs direkt mot ett saldo på ett transaktionskonto) kostar från 225 kr och uppåt per år. Men det finns faktiskt motsvarande kort utan årsavgift. Ett byte av bankkort kan rent praktiskt dock innebära att man måste byta huvudbank då bankkortet oftast är kopplat till lönekontot. Men det kanske ger ett incitament för att se över vad ett bankbyte kan innebära för alla tjänster man behöver – man kanske kan spara på mer? Och vem har sagt att man bara ska ha en bank?

Använder man kredit/betalkort också samt använder det ofta så finns det ännu större anledning att se över kortets avgiftstruktur och bonussystem. Jag trodde själv jag hade ett bra kort för mina behov då det inte hade någon årsavgift och hade vad jag ansåg marknadsmässiga avgifter för vanliga tjänster. Men efter att bytt till ett kort med liknande avgiftstruktur, men med ett bonussystem, så tjänade jag över 1100 kr per år på ett byte.

Att välja kontokort har blivit mycket lättare i och med att vi har lanserat vår nya filtrering till kontokortsjämförelsen.  Nu kan du helt enkelt skriva in dina avgiftspreferenser i sökningen och få förslag på kontokort som passar de kriterier. Tänk på att det är svårt eller omöjligt att finna kort med 0 kr eller 0 % i avgift för allt men det går att spara pengar….

Etiketter:, , ,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.