Bli en bättre pensionssparare på 5 minuter!

17 februari, 2016 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Pension

Som pensionssparare ska du ta ställning till många frågor. Det vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå fokuserar på är oftast avgifter och kostnader. De är jätteviktiga, de får stor effekt över tid, och är det enda som du känner till med säkerhet. Men som pensionssparare behöver du  också att ta ställning till risk och möjlig avkastning.

Här tror jag många pensionssparare kan gå bort sig eftersom det snabbt blir teoretiskt och svårt. Är aktier farliga? Är räntor bra? Hur mycket kan värdet svänga och är vilken risk är jag beredd att ta? För att få mer kläm på frågorna är tydlig historik och interaktiva verktyg en guldgruva. Och sådana finns faktiskt hos Pensionsmyndigheten. Verktygen är gjorda för premiepensionsval, men du kan också använda dem i ett vidare sammanhang.

Riskverktyg

I Riskverktyget kan du se vad en viss fördelning av aktier och räntor haft för genomsnittlig utveckling per år, de senaste 70 åren. Mycket bra för att förstå vilken avkastning du kan förvänta sig och vilken risk du tar i form av svängningar. I korta drag svänger aktier mer men har en högre genomsnittlig utveckling per år. Det hela blir tydligt om du t.ex. ändrar från 100% räntor till 100% aktier och ser hur staplarna och genomsnittliga utvecklingen förändras.

Riskverktyg

Tidsverktyg

I Tidsverktyget kan du plocka ut enskilda tidsperioder. Om du undrar vad aktier och räntor haft för utveckling och variation de senaste 5, 10 och 15 åren får du svaret här. Verktyget ger en snabb grafisk överblick och det är också enkelt att själv ändra tidsperioden eller fördelningen mellan aktier och räntor.

Tidsverktyg

Vad kan man använda det här till?

Verktygen kan ge vissa aha-upplevelser och kan ge dig rätt förväntningar. Över en längre tidshorisont brukar aktier slå räntor men det är ingen självklarhet, särskilt inte på senare tid. En fråga är också hur stora svängningar du är beredd att acceptera. Är du t.ex. nära pensionen kan svängningar vara särskilt farliga.

5 minuter kan göra stor skillnad!

Ok, pension är möjligen en lågintresseprodukt men verktygen kan faktiskt vara intressanta även för den ointresserade – även om pensions- och försäkringsnörden i mig talar nu. De ger väldigt bra bakgrundsinformation och samlar massor av historiska fakta som kan hjälpa dig att göra rationella val för framtiden. Utan att låta alltför hurtig så är det här ändå 5 väl investerade minuter.

Det gäller att hitta en risknivå som du själv är bekväm med. Sparar du till pensionen och har en riktigt lång tid kvar är det bra att veta att aktier har bäst historiskt resultat över de flesta tidsperioder. Sedan är det så klart inte säkert att historien upprepar sig.

Det är snabbt och smidigt att använda verktygen och du kan lita på avsändaren. Andra bra verktyg hos Pensionsmyndigheten är också deras helhetverktyg och deras kostnadsverktyg.

Mer än 5 minuter över?

Vill du fördjupa dig lite till kan du titta på Svensk försäkrings statistik för traditionella försäkringars utveckling; de ser du inte i Pensionsmyndighetens verktyg. En traditionell försäkring kan t.ex. bestå av 10-50 procent aktier (där resten är fastigheter, räntor, onoterade värdepapper etc).

I verktyget Portfoliovisualizer kan du få svar på hur olika investeringsslag, som t.ex. guld, amerikanska aktier eller internationella aktier utvecklats under längre tid.

”Den som sparar rätt, kan få det riktigt fett”

Pensionssparande är inte så enkelt att det kan sammanfattas som ”den som spar han har”. Man måste lägga till flera perspektiv som att ”den som sparar rätt kan få det riktigt fett” och ”att bara spara i ränta kan göra att pensionen får vänta”, samt ”välj vilken risk du vill ta, då kan det förhoppningsvis bli bra”. Till sist: Blev jag själv en bättre pensionssparare efter att varit inne på sidorna? Det hoppas jag, men är så klart något som framtiden får utvisa 🙂

Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.