Betalningar på semestern

26 juni, 2017 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

heaven-on-earth-1553173Oavsett vad du gör på semestern så kommer det säkerligen innebära en hel del betalningar. Dessa går att göra på bättre eller sämre och billigare eller dyrare sätt. I detta inlägg tänkte jag resonera lite hur man kan lägga upp sina semesterbetalningar.

Billigare att hålla koll för dig som reser inom EU

En nyhet från och med den 15 juni 2017 får operatörer inte längre ta ut extraavgifter för roamingtjänster som används när du reser inom EU. Enligt huvudregeln ska det inte kosta mer än i hemlandet att ringa, sms:a eller surfa när du befinner dig i ett annat EU-land. Många mobiloperatörer erbjuder så kallad roaming utan att ta ut några tilläggsavgifter. Det innebär att du som använder mobilbank har billigare tillgång till din bank överallt där du har uppkoppling. Tidigare kunde detta kosta en del om du inte hade tillgång till wifi på semesterorten. I och med de nya reglerna kan du lättare och billigare göra överföringar mellan konton, hålla koll på räkningar och göra betalningar. Bättre koll på pengarna helt enkelt.

När det gäller de nya reglerna för tilläggsavgifter för roaming måste du kontrollera vad som gäller för ditt mobilabonnemang och läs gärna mer om roamingavgifter hos vår grannbyrå telekområdgivarna. https://telekomradgivarna.se/kunskapsbank/utomlands/

Betala en resa

När du köper en resa kan det vara en fördel att göra det med kort och då kanske helst med kreditkort. Skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är att med ett bankkort så dras köpet/uttaget direkt från ett saldo som du har tillgängligt på kontot medan ett köp/uttag med ett kreditkort läggs på ett kreditkonto som du betalar mot räkning i slutet av månaden  (vilket brukar vara räntefritt) eller mot ett kreditkonto med skuldränta med månadsvis delbetalningar efteråt (ju mindre man betalar per gång desto fler  månader får man betala). Bägge korten brukar innehålla en reseförsäkring som du får på köpet om du betalar med kortet. Ta reda på vilka villkor din kortförsäkring har så att så du vet vad den innehåller. Det kan variera ganska mycket. Se gärna vår kontokortjämförelse för det:

Varför är kreditkort bättre för reseköp?

Fördelen med att betala med kreditkort jämfört med bankkort är att det enligt konsumentkreditlagen  då räknas som ett kreditköp vilket innebär att du även kan reklamera till kreditgivaren om du inte får resan du köpt. Så skulle flygbolaget, som du ska åka med, gå i konkurs före avresan (vilket har hänt ett par gånger) så kan du kräva pengarna tillbaka från din kortutgivare. Har du istället betalat med bankkort kan du alltid försöka reklamera till banken vid en flygbolagskonkurs och se om de kan lyckas få tillbaka pengarna. Men du kan inte kräva det med konsumentkreditlagen som stöd.

Andra sätt att betala resan

Andra betalningsalternativ kan vara direktbetalning via internetbanken, faktura eller delbetalningstjänster på kredit. Vissa kunder föredrar det då de inte gillar att använda kort. Men det finns inte många indikationer på att köp av resa skulle vara ett riskområde för kortbetalningar och du kan gå miste om t.ex. reseförsäkringar som du får med kortet. Är inte heller köpet ett kreditköp så går man miste om möjligheten att reklamera fel i leverans/varan/tjänsten till kreditgivaren enligt konsumentkreditlagen. Och om den betalningsmetod du väljer innehåller en kredit med avbetalningar kan det bli även bli dyrare än vad du kanske trott.

Använder man kreditkort måste man vara disciplinerad.

Som alltid när man handlar på kredit krävs det att man är disciplinerad och inte handlar för mycket. Det är lätt att förköpa sig. Ett bra sätt att undvika det är att alltid se till att man har tillräckligt med pengar tillgängliga för att betala hela månadsfakturan. Då slipper du skuldräntor och betalar av hela skulden varje månad. Dessutom kan du ha pengarna på ett sparkonto och tjäna pengar på räntan tills det blir dags att betala räkningen. Om du däremot väljer att delbetala skulden så blir det med tiden väldigt dyrt.

Betala på semestern

Trots utvecklingen med mobilbetalningar, bitcoins eller andra nya betalformer så kommer betalningarna under semestern fortfarande främst göras på två sätt, kort eller kontanter. Många vill fortfarande betala med kontanter. Känner du dig inte trygg med andra betalformer så kan du fortsätta med det, men du bör vara medveten om att det kan innebära att du utsätter sig för ännu större risker då förlorade kontanter obönhörligen är borta. Dessutom kan du gå miste om goda erbjudanden som förutsätter kortbetalning samt åka på ökade kostnader genom eventuella växelkurser.

Många är oroliga att förlora mycket pengar om deras kort förloras och missbrukas. Ett sätt att förebygga det är att se till att man har begränsat med pengar på kontot som kortet är kopplat till. De kan du istället ha på ett sparkonto i samma bank och enkelt fylla på reskassan i mindre poster genom mobil- eller internet- eller telefonbank. Blir du av med kortet så blir det inga större belopp en tjuv eller bedragare kan komma över. Detta har också blivit billigare att göra inom EU i och med de nya reglerna om roaming.

Växla pengar med kort

Det billigaste sättet att betala utomlands är med kortet. De växelkurser  som VISA och Mastercard tillämpar brukar vara väldigt konkurrenskraftiga. Ovanpå den kursen brukar många, men inte alla, kortutgivare lägga till ett så kallat valutaväxlingspåslag. Ju högre valutaväxlingspåslag desto dyrare är det för dig att betala, och ta ut, pengar utomlands. Tänk på att undvika kreditkort om du ska ta ut pengar för de har oftare uttagsavgifter än bankkort och i vissa fall får du betala skuldränta på pengarna.

Blir du erbjuden ett pris i SEK fast du är utomlands – Se upp!

Var dock noga med att du inte accepterar så kallade dynamisk valutaväxling eller så kallade DCC (Dynamic Currency Conversion) växlingar. Det innebär att du får ett pris i SEK av handlaren eller i uttagsautomaten trots att du befinner dig utomlands. Huvudregeln är att det alltid blir dyrare. Det som dock är lite knepigt är att du inte kan veta exakt vilket kurs du får om du väljer att betala i den lokala valutan (Euro om du är i Spanien). Det som händer då är att din kortutgivande bank kommer växla åt dig enligt VISA/Mastercards valutakurs + så får du betala bankens egna valutaväxlingspåslag. Kursen ser du först dagen efter så det blir så att du handlar till en okänd kurs. Men varje gång jag kollat efteråt så blir det billigare att betala i lokal valuta.

Så tacka nej till alla erbjudande om att betala i SEK när du är utomlands. Både hos handlaren och vid uttagsautomater (med varningstexter på automaten som uppmuntrar till att välja DCC-växling) kan du utsättas för ganska kraftiga övertalningsförsök att acceptera en DCC-växling och i vissa fall så gör de det utan att ens fråga dig (har hänt mig i bl.a. London). Men stå på dig och har du inte godkänt det så be dem backa transaktionen.

Växla pengar över disk

Att växla pengar till annan valuta över disk har i alla situationer jag jämfört alltid blivit dyrare än att växla genom att ta ut pengar med kortet i automat. Eftersom det kan vara klokt att ha en liten reskassa med semesterortens lands valuta i kontanter redan när du åker så behöver du lösa det innan avresan. Detta då det inte är säkert att finns en fungerande uttagsautomat på flygplatsen när du anländer och det kanske inte går att betala med kort på bussen eller taxin. Dessutom kan uttagsautomater på flygplaster ha en fast oförmånlig kurs som inte går att välja bort. De gånger jag kollat kurser hemma och utomlands så har det varit bättre att växla hemma innan man åker istället för att växla in svenska kronor på semesterorten. Är det Euro du behöver så kan så kan man ta ut Euro i vissa svenska bankomater (finns även för GBP, USD, NOK och KKR men det är ganska få automater). Kursen man får i svensk bankomat kan vara billigare än om du köper Euro över disk. Köper du utländsk valuta med kort på växlingskontor så kan din kortutgivare ta ut en avgift för det. Kontrollera ditt kortavtal vad som gäller för dig.

Betala räkningar under semestern

Trots att man själv tar semester så gör tyvärr inte ens privatekonomi det. Räkningar ska obönhörligen betalas i tid och att du varit bortrest är inte ett hållbart svar om du är sen med en betalning. Det kommer bli dröjsmålskostnader, inkassokostnader m.m. och gäller det hyran kan du i värsta fall bli vräkt. Hur du väljer att sköta det under semestern beror på hur du betalar normalt

Betala räkningar över disk eller brevgiro.

Om du brukar betala dina räkningar över disk så måste du börja med att undersöka hur många räkningar som kan tänkas anlända och/eller ska betalas under perioden du är borta. Är det så att det kan komma en räkning där både ankomstdag och förfallodag inträffar medan du är borta så måste du antingen komma överens om något annat med betalningsmottagaren, eller så måste du se till att någon som tar emot din post även betalar räkningen. Har alla räkningar som ska betalas under resan redan anlänt är det bästa att betala dem alla innan du åker. Detsamma gäller om du betalar med brevgiro.

Betala räkningar via autogiro

Betalar du räkningar via autogiro så kommer det fungera även när du är utomlands. Men du måste se till att du har tillräckligt med pengar på kontot när pengarna ska dras. Har du tillgång till mobil- eller internetbank så bör också kolla så att alla räkningar faktiskt blivit betalda för om något gått snett tekniskt eller att det inte funnits täckning på kontot så kan du bli ansvarig för eventuella konsekvenser.

Betala räkning via Internetbank

Har du redan fått räkning kan du lägga in den i internetbanken för betalning. Du kan välja vilket datum du vill att den ska betalas ifall du inte vill belasta kontot direkt. Är du bortrest så måste räkningen betalas av någon som kollar din post eller så måste du kontakta betalningsmottagaren över telefon eller mail och få tillräckliga uppgifter så att du manuellt kan lägga in räkningen för betalning via internetbanken.

Betala räkningen via e-faktura

Har räkningen redan kommit så godkänner du den bara för betalning så sker betalningen automatiskt på förfallodagen. Har den inte kommit innan du åker måste du hålla koll på ditt konto via mobil- eller Internetbank och godkänna räkningen medan du är på semestern.

Om räkningen trots allt är obetald

Om du trots allt hamnar i den situationen att du missat betala en räkning på semestern så är det viktigt att du kontaktar betalningsmottagaren omedelbart och förklarar problemet och försöker hitta en lösning gemensamt med dem. Vänta inte tills du kommer hem utan ring dem direkt.

Sammanfattning om betalningar på semestern

 • Det billigaste sättet att köpa utländsk valuta är att ta ut pengar i uttagsautomat i det land du besöker.
 • Det dyraste sättet att köpa utländsk valuta är ofta att växla in svenska kronor till lokal valuta över disk på utländska växelkontor.
 • Ju lägre valutaväxlingspåslag ditt kort har ju billigare blir det när du köper eller tar ut pengar i uttagsautomat utomlands – kolla även att kortet inte har onödiga uttagsavgifter.
 • Undvik så kallade DCC-växlingar där du betalar i SEK fast du är utomlands – de blir oftast dyrare.
 • Det är ofta dyrare att ta ut pengar i uttagsautomat med kreditkort än med bankkort.
 • Se upp med uttagsautomater på flygplatser – de kan ibland ha en fast oförmånlig kurs som du inte kan välja bort.
 • Betalar du köp med kreditkortet kan det räknas som kreditköp enligt lag, vilket innebär att du även kan reklamera felaktigheter med varan/tjänsten/leveransen till kreditgivaren (dvs din kortutgivare).
 • Handlar man på kredit gäller det att hålla reda på sina utlägg så man inte handlar för mycket
 • Håll koll på korten hela tiden – det är en värdehandling.
 • Kontanter kan innebära en större säkerhetsrisk än kort – förlorar man dem blir du aldrig ersatt.
 • Kolla ditt konto kontinuerligt via mobil- eller internetbank under resan så att du håller koll på transaktionerna.
 • Håll koll på dina räkningar och planera för hur de ska betalas medan du är borta.

Sist men inte minns, har du koll på läget blir semestern smidigare, billigare och mer avkopplande. Trevlig resa!

 

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.