Betala smart på semestern

7 juni, 2013 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

Nu börjar semestertiderna och jag liksom många svenskar kommer tillbringa den till viss del utomlands. Det innebär att man kommer bli tvungen att växla pengar. Det finns många olika sätt att göra det på och vissa sätt är billigare än andra.

Jag använder två kort normalt, ett VISA-kort som är ett betal/kreditkort som inte har någon årsavgift.  Det har dessutom 1% i bonus på allt jag köper och ett valutaväxlingspåslag på 1.5%. Mitt andra kort är ett Mastercard, som är ett bankkort som inte heller har någon årsavgift och inte något valutaväxlingspåslag. VISA-kortet har en uttagsavgift på 3% dock minst 35 kr och Mastercardkortet har ingen uttagsavgift alls inom EU. Här vill jag poängtera att dessa avgifter gäller för de kort jag har. Andra VISA-kort och Mastercard kan mycket väl ha andra avgifter. Mina har jag valt med omsorg och de står sig mycket väl konkurrensmässigt. Dessutom kan andra VISA-kort och Mastercard antingen vara bankkort eller betal/kreditkort eller vice versa, så ingenting säger att era kort har samma funktioner eller egenskaper som mina. Men jag vill med detta inlägg försöka visa på hur man ska tänka och vilka avgifter man ska se upp med.

Semestern och alla betalningar som hör till semestern börjar redan vid bokningen. Priserna för våra flygbiljetter och vår lägenhet var angivna i svenska kronor så vi behövde inte genomföra en växling vid köpet. Det innebar att mitt VISA-kort var bäst lämpat för den transaktionen. Inga avgifter alls samt en återbetalningsbonus på 1%, vilket motsvarar ungefär åtta glassar på resemålet. Ett erbjudande en smålänning som jag inte kan motstå .

Väl på plats så kommer vi behöva både betala och ta ut pengar med korten. Det visar sig att för dessa ändamål så lämpar sig mitt Mastercard bättre. Mitt VISA-kort har visserligen 1% bonus vid betalningar. Men samtidigt har VISA-kortet ett valutaväxlingspåslag på 1.5% som totalt sett gör det dyrare än mitt Mastercard som inte har något valutaväxlingspåslag alls. Nu har ju visserligen VISA och Mastercard inte samma växelkurser och det påverkar ju naturligtvis också. Men de gånger jag kontrollerat deras växelkurser så har det skiftat vem som är billigast. Därför kan jag inte veta i ögonblicket när jag ska betala vem som har den bästa kursen, men jag vet vilket kort som har den lägsta avgiften för växlingen. Därför väljer jag mitt Mastercard för köpen utomlands.

För uttagen väljer jag också mitt Mastercard. Vi kommer befinna oss inom EU och mitt kort har inga uttagsavgifter för uttag där vilket inte är ovanligt för bankkort. Mitt VISA-kort är ett betal/kreditkort vilket sällan lämpar sig speciellt bra för uttag. Skulle jag använda det under en tvåveckors-semester för att t.ex. göra fem uttag på 100 Euro var så skulle jag sammanlagt betala 175 kr i uttagsavgifter. Det motsvarar ca tio glassar på resmålet. Snart har vi finansierat hela semesterns glasskonsumtion bara genom att använda rätt kort för köp av resan samt kontantuttag på semesterorten.

Att ta med sig fler än ett kort på semestern är också bra. Ett kort kan bli stulet eller tappas bort och då är det bra med alternativ. Dessutom kan det vara bra om man har ett VISA-kort och ett Mastercard ifall ena systemet ligger nere för tillfället. Tänk dock på att ju fler kort du har med dig ju större säkerhetsrisk tar du. Det är svårare att hålla koll på många kort och man kanske inte kan hålla koder m.m. i huvudet. Då kanske man måste skriva upp koder och får tjuvarna tag på både kort och kod så ligger du risigt till.

Kan det vara smart att växla in kontanter innan man reser istället för att betala med kort – ja lite kontanter kan vara bra att ha. Men mer om det i ett annat inlägg.  Ha en trevlig semester!

Etiketter:, , , ,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.