Behöver vi en gravidförsäkring?

22 mars, 2016 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Här kommer ett gästinlägg av min kollega Christina Meder som är expert på barn- och gravidförsäkringar.

pregnant-775028_960_720

Du bör se en gravidförsäkring som ett komplement till andra sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Innan du tecknar en gravidförsäkring är det därför viktigt att ta reda om du kanske redan har samma skydd eller om den försäkring du tänker skaffa kompletterar det skyddet. I alla gravidförsäkringar är ersättningsbeloppen låga.

Gravidförsäkringar som är gratis

Gravidförsäkringar finns som gratisvarianter och sådana som du betalar för. De senare har ett utökat skydd. Kortfattat kan man säga att gratisförsäkringen är en olycksfallsförsäkring och livförsäkring i ett. Det finns ingen anledning att tacka nej till något som är gratis men tänk på att skyddet i en försäkring som är gratis är begränsat.

Gravidförsäkringar som du betalar för

Om du betalar för en gravidförsäkring får du ett utökat skydd jämfört med en som är gratis. Det utökade skyddet består i att försäkringen då också gäller för sjukdom hos barnet. De flesta försäkringsbolag jämställer en förlossningsskada på barnet med sjukdom och därför finns det möjlighet till viss ersättning om barnet exempelvis skadas av syrebrist under förlossningen. Utan en gravidförsäkring är barnet annars helt oförsäkrat i det skedet. De flesta bolag betalar även ut en engångsersättning på cirka 50 000 kr om barnet föds med en viss diagnos, exempelvis Downs syndrom eller ett allvarligt hjärtfel. För barnet gäller försäkringen för skador som inträffar innan barnet blivit sex månader.

Viss ersättning till föräldrar

Gravidförsäkringen kan ge ersättning till mamman och ibland också till pappan. Men även om det finns möjlighet till ersättning för föräldrarna så är skyddet för barnet större. För föräldrarna är försäkringen vanligtvis att betrakta som en olycksfallsförsäkring som kan ge viss ersättning till mamman om hon drabbas av en graviditets- eller förlossningskomplikation. Men det är viktigt att tänka på att en graviditet inte är ett sjukdomstillstånd och att det inte räknas som ett olycksfall om det händer något vid förlossningen som ger mamman en skada.

Gravidförsäkringen ersätter inte en barnförsäkring

En betald gravidförsäkring ger barnet ett visst skydd innan det är möjligt att teckna en barnförsäkring. Ersättningsbeloppen är dock låga och försäkringen gäller bara tills barnet är sex månader. När barnet är fött ska du inte vänta med att teckna en barnförsäkring bara för att du har en gravidförsäkring. Det viktigt att teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt så att barnet får ett så bra skydd som möjligt för både sjukdom och olycksfall.

Christina Meder, Konsumenternas Försäkringsbyrå

christina_124

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.