Mitt barn har fått ett ärr – lätt att glömma någon av försäkringarna

12 november, 2014 - Gustav Jonsson - 3 kommentarer

karusell_sjuk_och_olycksfall_barnSäg att du besöker en nöjespark, att ditt barn ramlar och sedan får ett ärr på benet. Från vilka försäkringar kan man då eventuellt få ersättning ifrån? Ganska många faktiskt, och här är det lätt att missa någon. Nu är det inte alls säkert att försäkringarna ger ersättning men det är värt att kolla upp saken.

Kostnader som du haft, t.ex. en resekostnad, ersätts bara en gång. Men ersättning för ett ärr kan däremot betalas ut från flera försäkringar. Därför är det viktigt att anmäla skadan till de olika försäkringar du har, för att se om den rätten finns. Och det är upp till dig själv att anmäla skadan till flera ställen – det går inte med automatik.

Här är de möjliga försäkringarna som kan ge ersättning. Observera att vissa kanske inte ersätter ärr, eller bara ersätter klart vanprydande ärr. Se det här som en checklista så att du inte missar någon möjlig ersättningsväg:

 • Egen barnförsäkring – en försäkring som du som förälder tecknat själv och som oftast gäller både sjukdom och olycksfall.
 • Skolförsäkring – en olycksfallsförsäkring som ofta även gäller på fritiden. Kolla via kommunen eller skolan vad som gäller.
 • Barnförsäkring som gruppförsäkring – ytterligare en barnförsäkring som du kanske tecknat och betalar extra för, men som är tecknad via en grupp (t.ex. din arbetsgivare eller fackförbund).
 • Annan gruppförsäkring t.ex. en olycksfallsförsäkring där barnet är medförsäkrat
 • Ansvarsförsäkring hos nöjesparken beroende på vad som hänt. Har de varit vårdslösa eller försumliga kan ni ha rätt till ett skadestånd. Här kan det t.ex. handla om vassa kanter eller andra brister.
 • Olycksfallsförsäkring hos nöjesparken – de skulle kunna ha en olycksfallsförsäkring som gäller för besökarna. Inte så vanligt men värt att undersöka.
 • Fritidsolycksfall – finns som en tilläggsförsäkring till många hemförsäkringar. Barnen omfattas av föräldrarnas hemförsäkring och tillägg.

Oftast rör det väl sig om att bara någon eller några av försäkringarna är tillämpliga, men likväl är det bra att gå igenom alla alternativ. Av sju möjliga försäkringar – vilket nog är osannolikt i praktiken – är det ju lätt att missa någon.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv i en Stockholmsförort. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.

3 reaktion på “Mitt barn har fått ett ärr – lätt att glömma någon av försäkringarna

 1. elin

  På tal om ärr, det minst konsumentvänliga villkoret (tillsammans med det otroligt tråkiga bemötandet) måste finnas hos Protector försäkringar som Sundsvallskommun använder för sina barn. Jag jobbar själv som skadereglerare på annat bolag och tänker att det måste blivit ett missförstånd men handläggaren menade att ”detta var reglerna”.
  Scenario; Barn skadar sig, föräldrar tar med barn på Vårdcentral & uppsöker vård. En sköterska tar emot, tittar till såret & kommer fram till att detta ska limmas & inte sys. Man ger behörig vård, åtgärdar skadan & dokumenterar denna.
  Protector hävdar att då barnet tillsetts av sköterska och villkoret kräver att man ska söka Läkarvård avslutas ärendet omgående. Ingen ersättning för ärr kan ges då man inte tillsetts av läkare.
  Dvs, föräldrar ska kräva läkarvård för en skada sköterskan kan tillse för att få eventuell försäkringsersättning i framtiden. Hur skulle det se ut, om varje sår som behandlas, varje sprucken läpp, varje reva ska tillses av läkare som har andra patienter?
  Jag tänker att Protector har så litet spelrum att de måste följa de exakta orden av villkoret (neka ersättning) istället att se syftet med skrivelsen. Att ha uppsökt vård och fått den dokumenterad bör varatillräcklig.

  Svara
 2. Facket

  Hej! Ville mest få klargjort att barnförsäkring tecknas hos respektive försäkringsbolag och inte hos fackförbund eller arbetsgivare direkt. Kanske är det formuleringen som gjorde mig förvirrad, men mig veterligen sköts alla dessa försäkringar av bolagen som ser över respektive fackförbunds försäkringsutbud?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *