Alla badrum är inte försäkrade

17 september, 2015 - Gustav Jonsson - 6 kommentarer

karusell_avtalspension_SAF_LOÄven om du har den mest omfattande villahemförsäkringen på marknaden så kan ditt badrum vara oförsäkrat. Varför? Jo, för att badrum ska vara försäkrade gäller att de ska vara ”fackmannamässigt byggda” och följa de normer och branschregler som gällde när det byggdes.

Det här tror jag kan vara okänt för många. Om man ens tänker på det så går nog tankarna såhär: Jag har en försäkring och de har ju inte gjort något undantag för mitt badrum, varför skulle försäkringen inte gälla?

Vad villkoren säger

För att vattenskada i badrum ska ersättas krävs att det ska vara fackmannamässigt byggt. Här är ett utdrag ur ett standardvillkor där följande våtrum är ”försäkrade”:

”…badrum, duschrum eller tvättstuga som har golvavlopp och som försetts med vattentätt skikt enligt gällande byggnorm/branschregler vid tidpunkten för uppförandet/reparationen”.

Även om man ”bara” reparerar ett badrum måste man alltså följa branschreglerna. Att försäkringen inte gäller är kanske självklart om du själv är en misslyckad Timell-byggare som inte såg färdigt programmet och glömde tätskiktet. Men i andra situationer är det inte lika självklart, t.ex. om du anlitade en till synes seriös hantverkare som ändå gjorde ett dåligt jobb och om du köpte ett hus som skulle vara okej.

En rimlig avvägning? Men alla byggare tar inte sitt ansvar

Med lite eftertanke kan man ändå säga att det är orimligt att försäkringsbolagen, eller i förlängningen dess kunder, ska stå för kostnaden när en hantverkare gör ett dåligt jobb. Mycket mer rimligt är ju att den som beställt jobbet själv får klaga. Du har en 10-årig reklamationstid enligt konsumentköplagen när du beställt ett arbete. Och köper du ett hus ansvarar säljarna i 10 år för dolda fel, och i bostadsrätt i 2 år.

Men här kan det bli problem: Vad händer om den oseriöse hantverkaren var såpass oseriös att den inte längre finns kvar? Visst kan en ansvarsförsäkring finnas och via konkursförvaltaren kan man få reda på i vilket bolag den finns. Det finns också en ”direktkravsrätt”, att det bolaget måste hantera ett krav direkt från dig (inte från hantverkaren) men det är ändå en osäker väg.

Det är också ett bekymmer att man inte alltid tänker på den här försäkringsluckan. Då prisar du kanske inte in det vid en budgivning så som du borde, utan utgår givetvis från att hela huset är försäkrat.

Kan man tänka sig ett tillägg i hemförsäkringen för ”ej fackmannamässiga badrum”. Nej, du hör hur det låter. Försäkringsbolagen skulle få gigantiska problem med ”urvalet”, det tillägget skulle bli orimligt dyrt, och det här ansvaret ska istället läggas på de som orsakar skadan (de oseriösa byggarna).

Ska undantaget lyftas fram mer i förköpsinformationen?

Vän av ordning kanske funderar på om undantaget är en oväntad och väsentlig begränsning av försäkringsskyddet. Konsekvensen är att det då ska lyftas fram i förköpsinformationen till försäkringen för att få tillämpas. Men jag tror knappast konsumenter har något att hämta här även om det mig veterligen inte ställts på sin spets. Undantaget är säkert väsentligt, men oväntat? Jag är inte så säker på det – för alla försäkringsbolag tillämpar faktiskt undantaget.

Men för bolagens och konsumenternas skull kunde undantaget lyftas fram bättre. Budskapet blir slutligen: Se till att ha koll på din byggare! Är det felbyggt så måste du gå mot byggaren, det är inte en fråga för ditt hemförsäkringsbolag.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.