Automatuttag på semestern

22 augusti, 2014 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

SpanienAutomatSom vi skrivit tidigare så kan man ofta spara pengar när man tar ut pengar eller gör kortköp på semestern. Själv var jag bl.a. på Mallorca under semestern och gjorde några uttag. Som vanligt i Spanien så fick jag frågan i uttagsautomatens bildskärm om jag ville bli debiterad direkt i SEK till en fast kurs som presenterades, eller om jag ville bli debiterad i Euro. Väljer man att bli debiterad i Euro så sker växlingen av din kortutgivare som oftast använder VISAs eller Mastercards egna växelkurser med ett påslag av ett valutaväxlingspåslag vilket de flesta kort har.

Okänd kurs

Problemet är att du vid uttaget inte vet vad den kursen är. Alltså måste du välja mellan en fast kurs som visas i automaten och en okänd kurs som du får om du tackar nej till växlingserbjudandet. Men varje gång jag i efterhand kontrollerat vad jag fått för växelkurs av min kortutgivare så har det visat sig att det har lönat sig. Så även denna gång.

Sparade 53 kr på ett uttag

Enligt bilden ovan så blev jag erbjuden att få köpa 140 Euro för 1369,33 SEK utan något ytterligare valutaväxlingspåslag (jag har dock tidigare sett valutaväxlingspåslag i spanska automater på upp till 3 %). Jag tackade nej till erbjudandet och tog ut Euron till okänd kurs. När jag kontrollerade uttaget i min Internetbank senare så hade jag betalat 1315,52 SEK för de 140 Eurona. Alltså sparade jag i detta fall 53,81 SEK bara genom att trycka på rätt knapp på den spanska uttagsautomaten. Det trots att mitt kort har ett valutaväxlingspåslag på 1,55 %. Så återigen, välj att bli debiterad i den lokala valutan om du får frågan vid köp eller uttag utomlands.

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.