Att välja valuta vid internetköp

6 februari, 2017 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

DCC1Jag handlar en del på nätet. Framförallt gillar jag att köpa böcker online och ofta köper jag från utländska e-handlare. Vissa handlare erbjuder så kallad DCC-växling (Dynamic Currency Conversion) vilket innebär att du blir debiterad i svensk valuta direkt trots att du handlar från en utländsk webbsida. Fördelen som marknadsförs är att du får en fast växelkurs och vet exakt vad det kommer kosta. Nackdelen är att det oftast blir dyrare.

Oftast dyrare

Jag vet inte hur ofta  köpet blir dyrare. Men varje gång jag själv kontrollerat efteråt, vilket börjar bli många vid det här laget, har det alltid blivit dyrare. Ibland ganska mycket dyrare. Så det måste nog till ganska kraftiga valutaförändringar på ett dygn för att det ska löna sig att anta en fast växelkurs.

Ser kostnaden dagen efter

Problemet är att du i köpögonblicket inte vet exakt vilken kurs du får om du väljer bort den förvalda kursen och i stället låter din kortutgivare växla valutan. Då får du veta valutakursen först dagen efter. Jag gjorde ett köp igår från en utländsk e-handlare och fick ett erbjudande om DCC-växling och idag kunde jag kolla skillnaden. Min order kostade totalt 76.74 GBP och de erbjöd mig att betala 884.27 SEK. Det innebär en växelkurs på 11.52 SEK för 1 GBP. Jag tackade nej som vanligt och bad få debiterad i GBP istället och låta min kortutgivare växla åt mig. Idag kunde jag kolla resultatet.

Kort utan påslag för valutaväxling – tjänade över 3 %

Många kort har ett påslag på mellan 1-2 % som de lägger på VISAs eller Mastercards växelkurser. Men jag har ett kort som inte har något valutaväxlingspåslag vilket gör det lite billigare. Kursen jag fått var 11.15 SEK för 1 GBP vilket gör att köpet kostade totalt 854.31 SEK. Alltså ungefär 30 kronor billigare än om jag valt den fasta kursen i svenska kronor. Det blir en prisskillnad på drygt 3 %. Det är en del men jag har faktiskt varit med om värre, ända upp till 8 % vid något tillfälle.   

Deras kurs ofta förvald

DCC2Ett problem är att många av dessa e-handlare har DCC-växling som förvalt alternativ. Så är du inte observant utan klickar dig igenom köpet så genomför de växlingen utan att du kanske tänker på det. Tittar du på bilden här så ser du att du  aktivt måste klicka i alternativet för GBP om du inte vill att de växlar. SEK är förvalt.

Svårt att avgöra om erbjudandet är bra eller dåligt

Men även om man är observant så kan det vara svårt att avgöra om erbjudandet är bra eller dåligt. Information om priset står visserligen ganska tydligt för den som läser igenom det och priset kanske inte känns orimligt. De flesta av oss är nog inte uppdaterade på exakt vad pundet bör kosta just dag. Att gå ut på nätet och kolla tror jag heller inte många gör. Så om man inte vant sig att konsekvent tacka nej så tror jag de flesta accepterar utan större eftertanke.

Sammanlagt kan det bli en del pengar

Det här kanske känns som om det inte spelar så mycket roll när det handlar om 30 kronor totalt. Men systemet funkar likadant i många utländska uttagsautomater och i många butiker. Så om du inte är observant på semestern så blir kanske alla köp och uttag 3-5 % dyrare. Är du  på familjesemester har du ganska snabbt betalat motsvarande en trevlig middag i onödiga växlingsavgifter.

Etiketter:,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.