Att köra bra kan ge en billigare trafikförsäkring

26 september, 2013 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

Car crashFolksam och Salus Ansvar är två bolag som håller på att arbeta fram en trafikförsäkring som tar hänsyn till körbeteendet. Genom att sätta in en GPS-utrustning i bilen mäts körstilen, vilket påverkar premien. De som inte kör för fort får en återbäring, vilket fungerar som ett ekonomiskt incitament. Även If har en variant på gång som gäller företagsbilar, då via en app som heter SafeDrive .

Olika åsikter finns givetvis om den här utvecklingen, bland annat anser en del att starten har gått mot ett övervakningssamhälle. Själv tror jag dock kan vara rätt väg att gå, förutsatt att det går att genomföra på ett bra och hyfsat rättvist sätt. Ser man till syftet och resultatet – att påverka körbeteendet i positiv riktning så tror jag faktiskt alla kan vara vinnare.

Sedan är teknik och närmare utformning säkert komplicerat. Folksams variant kräver mätutrustning i bilen, medan If satsar på en app. Dessutom har vi ju fler inblandade som t.ex. Datainspektionen som har sagt ja till detta. Positivt då man ibland kan få intrycket att de är snabbare på att säga nej än ja.

CarrotSverige är dock inte först ut och internationellt kallas detta black box (jämför med flygplanens svarta lådor?). (Läs Motormagasinets artikel Svart låda i bilen inte precis någon nyhet.) I Sydafrika finns t.ex. försäkringsbolag som jobbat med liknande system i flera år. Vissa bolag har också tagit allt ett steg längre genom att införa poängsystem i sjuk- och livförsäkringar där t.ex. inköp på nyttig mat premieras genom en lägre premie eller bonuscheckar.

Hursomhelst är det mycket intressant om försäkringsbolag kan arbeta förebyggande och få människor att undvika skador och riskfyllda beteenden, istället för att bara passivt betala ut vid skador som inträffat. Försäkringsbolagen har potentiellt stora möjligheter att förändra samhället i en positiv riktning, och kanske är vi på väg dit? Skulle du köra annorlunda ifall ditt beteende avspeglas i plånboken? Ja, ungefär så är det väl som fartkameror fungerar? En god tanke och ett steg i rätt riktning måste jag säga.

Läs mer på Folksams och Salus Ansvars sida  Grönt ljus.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.