Att köpa julklappar online, vågar man det?

27 november, 2017 - Eva Solum - 0 kommentarer

the-christmas-tree-1081320_1920När jag skriver det här så har den första snön kommit i stora delar av landet och som vanligt innebär det fullständigt kaos. Förutom det uppenbart opraktiska med att bussarna inte går och det står lastbilar här och där så är det ändå lite mysigt med snö. Inte minst för oss julklappsfantaster.

Jag har tidigare skrivit om att köpa julklappar på avbetalning och vad det kan kosta men i år tänkte jag angripa riskerna från ett lite annat håll. Vad finns det för fördelar respektive risker med att betala på olika sätt vid distansköp?

Eftersom vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå arbetar med konsumentfrågor så kommer jag bara att resonera kring köp mellan en handlare och en konsument och inte mellan privatpersoner!

Betala med kort – fördelar

Bankkort

Fördelen är att det är enkelt – du knappar in ditt kortnummer och CVV-kod och sen är det klart! Ibland – om du har handlat på samma sida tidigare – så finns ditt kortnummer redan sparat och du behöver bara klicka på köp och sedan är skorna, boken eller gummimadrassen på väg till dig. Inget bökande med att leta reda på väskan, hitta plånboken och knappa in kortnummer. Det gillar handlarna också –  ju färre störningsmoment som kan få dig att fundera på om du verkligen behöver fler skor/böcker/gummimadrasser, desto bättre.

Ibland måste du förutom att skriva in kortnummer och CVV-kod även ange en ytterligare säkerhetskod innan betalningen går igenom. Det kan vara att du knappar in ytterligare en kod till Verified by Visa eller MasterCard Secure eller att du godkänner betalningen via din bank och mobilt BankID.

Kreditkort

Kreditkort är alltid att föredra vid distansköp framför ett vanligt bankkort. Och varför då kan man undra? Jo, det finns en specialregel i konsumentkreditlagen som säger att du kan göra samma invändning mot kreditgivaren som mot säljaren. Det innebär att om du inte får dina skor, bok eller gummimadrass för att säljaren går i konkurs eller av någon annan anledning inte levererar så behöver du inte betala. Det kan även finnas möjlighet att få tillbaka betalningar som du gjort med vanliga VISA eller MasterCard, alltså även om de inte är kreditkort, genom reglerna om chargeback. Det är banken som initierar en sådan åtgärd så det är alltid en god idé att vända sig till banken. Du bör dock vara ganska snabb i vändningarna eftersom det finns vissa tidsgränser.

Betala med kort – risker

Det värsta som kan hända när du handlar på distans är så klart att du blir lurad! Handla därför bara från sidor som du känner till och litar på. Googla innan du ska köpa något på en ny sida som du inte känner till. Köp inte varor till priser som är för bra för att vara sanna – det är de oftast inte. Och som sagt – köper du från en ny sida kan det vara värt att använda ett kreditkort.

Kortuppgifter hamnar i orätta händer

En annan risk är att dina kortuppgifter hamnar i orätta händer. Du har handlat något på en webbplats och upptäcker senare att det har dragits pengar från ditt konto för köp som inte du har gjort. Det kan då vara så att det har skett ett intrång på den sida där du handlade och skurkar har kommit åt data över de köp som genomförts, bland annat ditt kortnummer! De här obehöriga köpen behöver inte ske i samband med ditt köp utan kan ske långt senare när kortuppgifterna sålts vidare. Om du upptäcker obehöriga köp ska du omedelbart spärra kortet och reklamera till banken.

Det kan vara svårt att skydda sig ifrån den här typen av stölder. Du bör undvika att genomföra en betalning om sidan du försöker handla ifrån uppför sig konstigt eller ser annorlunda ut mot vad den brukar. Många företag använder sig av krypterade anslutningar vid betalningar men intrång kan ske ändå.

Blir du betalningsansvarig?

Men blir du betalningsansvarig för köp som någon annan gjort med hjälp av dina stulna kortuppgifter?

Lagen om obehöriga transaktioner gäller kontohavarens ansvar för belopp som belastar hans eller hennes konto på grund av en obehörig transaktion med ett betalningsinstrument. Ett betalningsinstrument är t.ex. ett bank- eller kreditkort och en obehörig transaktion är en transaktion som genomförs utan samtycke.

Huvudregeln är att du inte blir betalningsansvarig. Under förutsättning att transaktionen skett utan samtycke, med andra ord att det alltså inte är du som gjort det aktuella köpet, så blir du betalningsskyldig bara om banken kan visa att du varit grovt oaktsam. Det kan du vara om du t.ex. inte spärrar kortet så fort du upptäcker att det gjorts obehöriga uttag – om det görs ytterligare olovliga dragningar från ditt konto efter det kan du få stå för dem själv. Du ska också skydda din kod och inte lämna ut den till någon. Och du ska i övrigt följa villkoren för kortet. I villkoren står det hur du ska förvara kortet och att du ska ha uppsikt över det, men jag har inte hittat något villkor som förbjuder internetköp med kortet. Så länge som det inte finns några tveksamheter om att det verkligen rör sig om obehöriga köp så kan du räkna med att banken ersätter dig.

Direktbetalning, för- och nackdelar

Den uppenbara fördelen med ett direktköp är att du inte behöver lämna ifrån dig några kortuppgifter som kan komma på avvägar utan du betalar direkt via inloggning i internetbanken. Nackdelen är att du inte har något extra skydd om du inte skulle få den beställda varan. Är det ett skojarföretag som står bakom webbplatsen där du handlat är det mycket liten sannolikhet att du får tillbaka dina pengar.

Fakturabetalning – min favorit

För egen del så handlar jag alltid mot faktura om jag kan! Jag tycker att den extra summan som jag brukar få betala, oftast runt 30, l 40 kronor, är en billig säkerhet. Jag kan på så vis vänta med att betala till dess att jag fått mitt paket och skulle det inte komma fram behöver jag inte betala!

Till sist

Det finns också andra sätt att betala. Du kan hos vissa näthandlare betala mot postförskott som innebär att du betalar till utlämningsstället när du hämtar ut ditt paket. Det är inte så jättevanligt längre. Vad som däremot blir vanligare är att betala via en elektronisk plånbok, typ PayPal. Du skapar ett konto hos företaget och registrerar ditt kortnummer. När du sen handlar behöver du inte uppge ditt kortnummer utan bara användarnamn och lösenord. Om sedan det du köpt inte skulle levereras eller markant avvika från det du beställt så kan du under vissa förutsättningar få tillbaka vad du betalt. Det låter ju bra!

Som inbiten näthandlare så menar jag att du lugnt kan köpa dina klappar på nätet. Var bara lite om dig och kring dig och undvik att handla på skumma sajter och var medveten om vilka rättigheter du har så ska det nog bli julklappar utan obehag hemma hos dig också.

Du kan läsa mer om att betala med kort här

 

Etiketter:, , , ,