Att byta eller inte byta, det är frågan…

9 februari, 2015 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

puzzle-heart-1440815-1-m[1]En kollega tipsade mig om en artikel i fredagens DN; ”Banken som make eller älskare” av Lena Andersson: http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-banken-som-make-eller-alskare/ . Jag fann den fantastisk intressant och rolig. Hon hade verkligen lyckats sätta ord till en känsla som jag själv haft. I artikeln jämförs kundrelationen med banken med personliga förhållanden på ett underhållande men ändå allvarligt sätt. Efter tusentals samtal med bankkonsumenter vet jag att människor känner så här och det gör det svårt för många att byta bank eller skaffa sig en till. Eller som Lena Andersson beskriver det: att skaffa sig en ”älskare” i form av en bank som ger bättre sparränta. Det kan innebära vissa fördelar men även problem; ”Och med en älskare blev det direkt dubbla uppsättningar papper och ­koder och appar och krångel. Min tillvaro kan inte handla om bankskötsel. Det polyamorösa livet suger musten ur en. Allt detta rännande…”.

Men jag är ju kund i sex olika banker…

Men vi är ju inte alla likadana. Om Lena Andersson tycker det är jobbigt att skaffa sig en ny bank/älskare så kan man ju undra vilken typ av kund jag är som för närvarande är kund i sex olika banker. Men är det värt ”Allt detta rännande”? En högst relevant fråga som kanske inte går att besvara objektivt. Personligen tycker jag dock det. Men så är jag också smålänning både till födsel och själ. Den sanna glädje jag känner för varje korvöre jag sparat delas inte av alla (som tur är kanske). Många tycker inte att det är värt det utan betalar hellre mer för att ha alla banktjänster under samma tak.

Hur mycket kan man spara?

Men hur mycket kan man spara genom att ha flera banker? Det beror ju givetvis på hur många tjänster du använder och hur ofta du gör det samt hur mycket pengar du stoppar undan i sparande. Själv sparar jag ca 2000 kronor per år på att ha att ha flera banker jämfört med om jag samlat allt i min huvudbank där jag har bolånen. Jag tror min ekonomi inte är helt ovanlig för en person mitt i yrkeslivet. Jag har en huvudbank med bolån, lite sparande och kontokort, en annan bank för ett speciellt sorts sparande som just de är bra på, en tredje bank för kortsiktigt sparande på sparkonto för semestrar och renoveringar, en fjärde bank för ett betal-/kreditkort som jag använder för köp i Sverige eftersom det har en bra bonus, en femte bank för ett bankkort som är bra för uttag och köp utomlands eftersom det inte har valutaväxlingspåslag eller uttagsavgifter någonstans i världen samt till sist en sjätte bank som är min reservbank med transaktionskonto och bankkort. Den sista banken är en kvarleva från ett tidigare byte av huvudbank och jag tänkte liksom att det kunde vara bra att ha kvar så länge det är gratis.

Är det värt det med allt detta rännande?

Lena Andersson har helt rätt i att det blir ett väldigt ”rännande” med i mitt fall upp till sexdubbla uppsättningar papper, koder och appar. Till skillnad från artikelförfattaren upplever jag det dock inte så jobbigt. Men det kan ju vara för att jag finner hela branschen intressant. Det är även en fördel i mitt jobb att få den inblick jag får genom att vara kund i sex banker istället för en.

Så jag är nog inte direkt representativ. Men även om man inte delar mitt personliga intresse för bankområdet så kanske det lockar att spara pengar? Det stora sparandet är för min del faktiskt på kortavgifter och kortbonus.   I mitt fall handlar det som sagt om totalt 2000 kronor per år med lägre avgifter och courtage samt att jag får pengar tillbaka i form av kortbonus och lite sparränta. Vad kan du spara in? Kan du även spara pengar på bolånet så kan det bli mycket mer. Är det värt det? Det kan bara du besvara men om du vill räkna på det innan du tar ett kombinerat ekonomiskt och känslomässigt beslut så hittar du verktygen här:

Bankavgifter: http://bankforsakring.konsumenternas.se/lana–betala/betalningar/olika-satt-att-betala/jamfor-avgifter-for-banktjanster

Kontokort: http://bankforsakring.konsumenternas.se/lana–betala/betala-med-kort/valja-kontokort/jamfor-kontokort

Sparkonton: http://bankforsakring.konsumenternas.se/spara/sparkonto/om-sparkonto/sparkonton

Etiketter:
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.