Är guld en alternativ sparform?

24 oktober, 2014 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

KrugerrandAtt spara i fysiskt guld är inte så vanligt i Sverige. Men frågan dyker upp ibland, speciellt när räntorna på sparkonton är låga eller börsen går dåligt. I somras hade t ex DN en artikel om sex alternativ till sparkonton där de listade ädelmetaller som ett av dem. Om man sedan även misstror ”pappersguld” och/eller tycker att fonder och strukturerade produkter som baseras på guldhandel är för dyra, så kanske man kan börja fundera på att själv spara i fysiskt guld.

Populärt i många länder

Även om det är ovanligt i Sverige är det mycket populärt i andra länder, speciellt i Asien. I finansmedia nämns ofta att det är hög efterfrågan på guld bland konsumenter i Kina och Indien. Själv märkte jag av det när jag var i Iran och besökte Teherans basar. Guldhandeln där var intensiv och det stod klungor av spekulanter utanför handlarna och diskuterade om priset skulle gå upp eller ner. Jag hade min svägerska som guide i basaren och hon fick översätta de livliga diskussionerna för mig. Hela situationen påminde mig om tidigt nittiotal i Sverige när aktieentusiaster stod i grupper utanför bankernas skyltfönster och tittade på TV-monitorer som visade text-TVs börssidor. Själv stod jag ibland på lunchen utanför SEB i Nordstan i Göteborg och jag hade många spontana, trevliga pratstunder om aktier och sparande med helt okända personer som samlats på samma ställe. Samma diskussioner som man idag har med okända på chattforum på aktiesajter men man träffades på riktigt istället vilket är/var trevligare. Jag saknar det faktiskt. Min svägerska fick nästan dra mig från basaren när hon tröttnat på att översätta alla diskussioner:-).     

Svårt att hitta bankfack

I mitt jobb på Konsumenternas Bank- och finansbyrå kommer jag främst i kontakt med fysisk guldhandel i ett avseende, och det är förvaring i bankfack. Det borde vara ett av de säkraste sätten. Men det är inte så enkelt som man kan tro. För det första är det inte helt enkelt att finna ett bankkontor som erbjuder bankfack. Bankfack är en tjänst som är på väg ut då den är dyr att hantera och efterfrågan ganska låg. De bankkontor som fortfarande erbjuder bankfack begränsar ofta dessa till dem som redan är kunder på kontoret, vilket innebär att man kanske måste byta bank helt och hållet om ens egen bank inte har bankfack.

Inte säkert att man får förvara guldet i bankfacket

Men även om man har bankfack kan man inte förvara allt guld i det. Fysiskt guld kan man köpa i tre former grovt räknat: smycken, tackor eller mynt. När det gäller guld som ren investering är tackor och mynt kanske bäst och det vanligaste och enklaste är troligen investeringsguldmynt. De som investerar i guldmynt handlar oftast med mynt som innehåller 1 oz (31.1 g) rent guld. Problemet är dock att det enligt många bankfacksvillkor inte är tillåtet att förvara kontanter i bankfacken och de flesta av guldmynten är lagliga betalningsmedel. Även om det nominella värdet myntet har ofta vida understiger guldvärdet i samma mynt så räknas det som kontanter i detta avseende. Men det finns investeringsguldmynt som inte har nominellt värde som t ex det välkända Krügerranden (se bilden) från Sydafrika. Men för att vara säker på vad som gäller för ditt bankfack måste du fråga banken direkt.

Kolla din hemförsäkring

Går det inte att förvara det i bankfack så måste du hitta en annan lösning. Att förvara det hos något säkerhetsföretag blir troligen för dyrt för att sparformen ska vara aktuell vilket innebär att du troligen måste ha det hemma, vilket naturligtvis är en säkerhetsrisk. Gör du det, bör du kontrollera din hemförsäkring vad som gäller vid en eventuell stöld m.m.

Kan vara svårt att handla med

Det finns ett antal aktörer i Sverige som handlar med guldmynt och guldtackor. Dessa är enkla att finna genom en sökning på Internet. Ofta erbjuder samma företag att även köpa samma guldmynt och guldtackor som de sålt, men till ett pris som naturligtvis understiger det dåvarande säljpriset. Men om man haft guldet under en period där priset gått upp så att köppriset överstiger vad man en gång betalade, så kan man göra en vinst. Men om man behåller guldet länge så vet man aldrig med säkerhet om samma aktörer erbjuder återköp i framtiden. I så fall skulle man vara tvungen att sälja guldet privat på t ex annons, vilket kan vara osäkert. Eller så kan man kanske sälja det till en utländsk handlare i kanske Tyskland eller England. Men då måste man betala för en rekommenderad försändelse och acceptera att få betalt i efterhand vilket kan upplevas som osäkert.

Det borde även gå att sälja myntet till något av de företag som uppger att de köper allt guld (oftast smycken). Men priset dessa företag betalar för varje gram rent guld verkar vara lägre än vad professionella handlare i inversteringsmynt är beredda att betala.

Det finns även sparare som passar på att ta med sig myntet och sälja det utomlands om man ändå ska åka till ett land där den fysiska guldhandeln är mer utbredd. Så även om det är förhållandevis enkelt att idag köpa guldmynt och guldtackor i Sverige vet man inte hur enkelt det är att sälja det. Det beror nog på hur populärt det blir att spekulera i investeringsguldmynt framöver. Om denna handelssituation är för svår eller osäker är upp till var och en att avgöra men det är åtminstone inte lika enkelt rent praktiskt som att sälja en börsnoterad aktie över internet.

Risker

Förutom stöldrisken så tar man även en investeringsrisk. I mitt jobb på Konsumenternas Bank- och finansbyrå så jobbar vi inte med ekonomisk rådgivning eller prognoser så jag kan inte uttala mig om hur stor risken är att placera i fysiskt guld. Men jag brukar ibland tänka tillbaka på vad f d chefen för Federal Reserve i USA, Ben Bernanke, sade förra året; “Nobody understands gold prices and I don’t really pretend to understand them either”. Med andra ord, det är svårt att avgöra om det är en god investering eller inte. Vem man väljer att lyssna på får man själv avgöra, men det kan vara en god idé att själv granska guldprisets utveckling under de senaste 10 åren för att få en känsla för hur kursen kan svänga. I övrigt är det som alla andra placeringar. Köper man billigt och säljer dyrt tjänar man pengar och tvärtom förlorar man… frågan är ofta hur uthållig man är och om man kan avvara pengarna under en längre tid.

Skatter

Ibland kan man få intrycket av att sparare i fysiskt guld inte tror att man behöver betala reavinstskatt om man säljer med vinst. Men det stämmer inte. Förtjänster från handel av fysiskt guld ska redovisas och beskattas precis som handel med värdepapper. Det görs för närvarande på samma blankett där du redovisar värdepappershandel. Kontrollera med skatteverket hur du ska gå till väga.

Slutsatser

Till sist kan man säga att det är fullt möjligt att spara pengar i fysiskt guld för den som vill, men att det inte är helt enkelt att köpa, sälja och förvara det, och det finns risker både med stöld och/eller kursfall.

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.