Är djur saker? Ja, i försäkringssammanhang!

29 september, 2014 - Gustav Jonsson - 0 kommentarer

karusell_hundPersonförsäkringar och sakförsäkringar är två huvudgrupper av försäkringar, och man kan ju tycka att ett djur är mer en person än sak. I försäkringssammanhang räknas dock våra tvåbenta och fyrbenta vänner som saker, och hör till gruppen sakförsäkringar. Det kanske borde finnas någon mellanvariant, men …

Okej, gör det någon skillnad i praktiken? Ja, lite grand.

Svårare att få en oberoende omprövning

En av effekterna av att djur är ”saker” är att möjligheterna att överklaga inte är lika goda. Ett beslut som gäller en personförsäkring kan överklagas till personförsäkringsnämnden, vilket ger en möjlighet att få en ”second opinion” på försäkringsbolagets beslut. Inte heller Allmänna reklamationsnämnden provar medicinska eller veterinärmedicinska bedömningar, så djuren faller därför mellan stolarna. Här kan det finnas behov av någon särskild nämnd eller att någon existerande nämnd tar sig an dessa frågor. Få konsumenter väljer naturligtvis att gå till domstol, vilket är det alternativ som annars återstår när möjligheterna är uttömda hos försäkringsbolaget.

En annan effekt är att det inte heller finns någon rätt att som i personförsäkringar säga upp en försäkring omedelbart, utan sakförsäkringarna har ett års bindningstid.

Viss anpassning i skadeståndsrätten

I skadeståndsrätten har man i alla fall gjort en anpassning till ”verkligheten”, dvs att djuren inte bara är saker. Normalt gäller att när något ska repareras finns det ett tak i form av sakens värde. Du kan inte lägga 50 000 kr på att reparera en bil som är värd 25 000 kr. Den begränsningen gäller dock inte för djur, och tur är väl det. Om låt oss säga en hund biter en annan hund och det skulle finnas ett ”tak” för hur mycket pengar veterinärvården får kosta … Inte så kul.

Är själv inte djurägare och jag hoppas att inlägget inte rör upp några känslor. Men nog är det lite förvånande varje gång man råkar tänka på det. Att de stackars djuren räknas som saker i vår försäkringslagstiftning. Låt mig gissa att de som ligger bakom lagstiftningen inte var djurägare…

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.