Är det farligt att använda kontokortet utomlands? Del 1

24 augusti, 2015 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

travel-5-1415228Jag läste en artikel i Aftonbladet förra veckan där det enligt en undersökning framgick att de flesta svenskarna (82 %) föredrar att betala kontant när de är utomlands. Det förvånade mig något och jag hade nog trott det var färre. Vad som förvånade mig ännu mer var att drygt hälften av dem (44 %) uppgivit att de växlade in reskassan hemma innan de åker. Det framgår inte i artikeln om man med reskassan menar alla pengar man avser använda på semestern eller bara en del av dem. Men ska man göra en bokstavstolkning av ”reskassan” så torde det vara alla pengar man avser. Som förklaring till detta säger en branschrepresentant att: ”Kanske är vi inte lika säkra utomlands. Och det värsta en kortinnehavare vet är att bli nekad”. I de kommande två blogginläggen tänkte jag resonera lite kring kortets användbarhet utomlands och om konsumentens osäkerhet.

Blir man ofta ”nekad”?

Med ”nekad” tror jag att branschrepresentanten menar att man inte kan använda kortet när man önskar, dvs handlarna tar inte emot kortbetalningar och det finns inga tillgängliga uttagsautomater. Jämfört med Sverige så är kortbetalningar inte lika utbrett i många av våra populäraste semestermål och att bli nekad att använda kortet är naturligtvis irriterande för den som föredrar att betala med kort. Men det är väl knappast en god anledning till att inte använda kort alls? Även om det inte är lika enkelt att betala med kort överallt så går det på många ställen och du kan nästan alltid ta ut kontanter i automater. Jag har visserligen inte varit överallt men jag gillar att resa och har använt uttagsautomater i Europa samt även i bl.a; Kina, Kenya och Kuba utan bekymmer. Enda stället i världen där jag inte kunde ta ut pengar i uttagsautomat var i Iran som än så länge är avskurna från internationella betalsystemet. Fler länder än man kanske tror har också fler och tätare mellan automaterna än vad vi har i Sverige (se inlägg: http://konsumenternasblogg.se/uttagsautomater-i-sverige-varlden/ ). Så även om man inte vill betala med kort så kan man kanske ta ut pengar med kortet och spara pengar på bättre växelkurs (se inlägg: http://konsumenternasblogg.se/semesterdax/#more-2490 ).

Är osäkerhetskänslan befogad?

Men om det beror på osäkerhet så blir frågan om denna känsla är befogad. Det händer naturligtvis att svenska konsumenter blir utsatta för obehöriga uttag när de är utomlands. Men frågan är om det sker i så pass stor utsträckning att det är befogat med en osäkerhetskänsla så kraftig att man inte använder kortet alls utomlands. Anledningen till att jag reagerar på att så många väljer att växla hemma innan man åker är att många konsumenter i så fall betalar onödiga avgifter. Det är naturligtvis valfritt att göra det om man känner att det är säkrare eller bekvämare. Hur man upplever osäkerhet varierar också från person till person. Men det är tråkigt om det beror på en obefogat stor rädsla eller okunskap för det skiljer ganska mycket i avgift på att växla över disk mot att ta ut lokal valuta i automat på resmålet eller betala direkt med kortet. Dessutom torde det vara ännu mer riskabelt att bära omkring på en massa kontanter.

En tredjedel av ARN:s kortärenden härrör sig till situationer utomlands

För att försöka utröna det någorlunda objektivt så gick jag igenom alla avgöranden från ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) som gällde obehöriga uttag från kontokort hittills under 2015. Jag fann totalt 48 stycken varav exakt en tredjedel, 16 st, härrörde sig till situationer utomlands. Ärenden i ARN är inte en jättebra källa om man ska bedöma risken för obehöriga uttag och köp utomlands. För det första är det inte möjligt att avgöra ”hur” farligt det är då det måste sättas i relation till hur många transaktioner som går felfritt. Som tur är så blir vi ju oftast vare sig blir bestulna eller lurade när vi är utomlands. Dessutom måste det sättas i relation till hur farligt det är att istället bära omkring på kontanter då många föredrar det. Jag har inga uppgifter om detta så ARN:s ärende står ensamma i bedömningen och de ärendena visar alltså bara vad som hände i de fall det dessvärre faktiskt gick fel. Det finns även många fler ärenden där det gått fel än de som gått till ARN. De flesta har säkert löst sig direkt i kontakten mellan konsumenten och dennes kortutgivare/bank. Sedan finns det säkert konsumenter som fått avslag på sin reklamation till kortutgivaren/banken men inte brytt sig om eller orkat gå vidare till ARN. Så sammanfattningsvis är ärendena som avgörs i ARN alltså situationer när kortutgivaren/banken avslagit konsumentens reklamation om obehörigt uttag och konsumenten valt att gå vidare för att få en juridisk prövning av ärendet. Det är alltså långt ifrån alla ärenden men det är den enda offentliga källan som man kan analysera. Vi har även erfarenheter från de konsumenter som vänt sig till oss för rådgivning men den erfarenheten ger inte upphov till några andra slutsatser än vad man får från ARN ärendena.

Barer och nattklubbar kan vara riskabelt

När man läser och analyserar ARNs: kontokortsärenden från 2015 så är det endast en specifik situation som framstår som särskilt riskabel utomlands. Det är en situation med kombinationen manlig konsument (särskilt ensam), utomlands, sen kväll, nattklubb/bar/restaurang och alkohol som förefaller helt klart riskabelt i fråga om obehöriga uttag på kontokort. Över hälften av ärendena i ARN angående obehöriga uttag utomlands, 9 av 16, passar in på den beskrivningen. Under 2015 är det bara män som prövat denna typ av ärenden. Det kan tyda på att de bedragare/tjuvar som sysslat med denna typ av brottlighet kanske riktar in sig på den gruppen. Kvinnor i samma situation kan säkert utsätta sig för andra risker. Platserna i årets ärenden varierar mellan Polen, Ryssland, Japan, Holland, Estland och Danmark. Men det kan hända var som helst. Jag minns att när jag jobbade på Konsument Europa för ca 10 år sedan så hade vi ett ärende med en italiensk turist i Stockholm som råkat ut för exakt samma sak. Förutom att dessa män förlorat stora summor pengar så är nog erfarenheterna dessutom smått traumatiska och kunde ha slutat mycket olyckligare än vad de gjort. I ett ärende beskriver en konsument som var i St Petersburg att han efter att ha blivit bjuden på en nubbe ”vaknade upp i ett mörkt rum liggandes i ett tomt bubbelbad utan kläder. En städerska skällde på honom på ryska”. En annan svensk konsument som var i Tokyo uppger att han ”när han beställde sin fjärde öl blev han bjuden på en shot som smakade Jägermeister och kort därefter är hans minne helt borta. Nästa minne är att han är utomhus, det är ljust och en man slår honom i ansiktet två gånger”. Vem vill råka ut för någon av dessa situationer?? Dessa män förlorade dessutom mellan 30-40.000 kronor i obehöriga uttag på kontokorten som de inte fick ersatt. Andra har förlorat mycket mer i liknande situationer…

 

Fortsättning följer…

Etiketter:
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.