Att hitta rätt Kontokort

4 mars, 2016 - Fredrik Nordquist - 0 kommentarer

credit-cards-1411613-1279x852I dagarna har jag gått igenom vår kontokortsjämförelse och gjort vissa uppdateringar. Rent krasst kan man säga att kortmarknaden blivit lite tråkigare för oss konsumenter de senaste åren. Mycket av det beror säkert på en anpassning till EU förordningen om förmedlingsavgifter vid kortbetalningar. Enligt den förordningen begränsas de avgifter en kortutgivande bank kan ta ut av en kortinlösande bank. Detta innebär kortfattat att det blir billigare för handlare att ta emot kortbetalningar (vilket förhoppningsvis påverkar priset på varor och tjänster vi köper), men det blir svårare för kortutgivarna att erbjuda sina kunder korttjänster som man inte tar ut avgifter för. Tidigare kunde dessa finansieras med avgifter som var ”inbakade” i priset man betalade för varan/tjänsten men då den möjligheten är begränsad numera måste kortutgivaren antingen ta bort fördelen eller höja avgiften/sänka bonusen för att inte förlora pengar.

Bättre eller sämre?

Nu är ju syftet med de nya reglerna att det totalt sett ska bli billigare för konsumenten då priserna på varor/tjänster förhoppningsvis sjunker samt då det finns utrymme för framtida konkurrens från andra nyare (och kanske ännu billigare) betalsätt. Tidigare var det ju faktiskt så att priset man betalade för varan/tjänsten var satt med hänsyn till kortinlösenavgiften och det priset fick man betala även om man betalade kontant eller med mobilen. Men å andra sidan så är ju även kostnaden för kontantbetalningen (hantering, väktare, värdetransport, insättning m.m.) inbakad i priset även om man betalar med kort. Så frågan är väl bara vad som är dyrast? Efter förordningen betalar man fortfarande ett pris som inkluderar kortinlösenavgift oavsett hur man betalar, men den summan är troligen ganska mycket lägre idag. Om nu detta innebär att kortbetalningens avgifter blir mer synliga för konsumenten kan det uppstå läge för bättre konkurrens på betalningsområdet. Oavsett om man tycker att det nya systemet totalt sett blir bättre eller sämre för konsumenten kan man konstatera att utbudet av olika kort med olika fördelar blir lite mer inskränkt. Den kortutveckling som sker idag är till stor del på kreditkortssidan. Där försöker man både tjäna pengar, samtidigt som man försöker locka nya kunder, med hjälp av olika återbetalningsmodeller som är mer eller mindre begripliga. De kort som tar stryk förefaller vara enkla och billiga bankkort (debetkort) där betalning och uttag dras direkt från ett betalkonto. Där sker idag inte mycket till utveckling förutom prishöjningar och några kort har dessutom försvunnit från marknaden.

Finns fortfarande bra kort att finna

Men det går fortfarande att finna lite guldkorn om man botaniserar tillräckligt djupt i kortdjungeln. Ett bra sätt att göra det är med vår kontokortsjämförelse. Det finns några exempel som sticker ut en aning. Om man gillar att använda kreditkort och dela upp betalningen över tid så är krediträntan viktig att titta på. De kreditkort med lägst kreditränta har också väldigt dyra årsavgifter. Men det finns ett som ”bara” kostar 250 per år och har en klart konkurrenskraftig kreditränta på 8.65 %. Den lägsta krediträntan för ett kort utan årsavgift är på 10.74 %. Det finns kortutgivare som erbjuder avgiftsfria kort till bättre ränta än så men då måste du vara s k helkund i banken. Med tanke på att det finns kreditkort med räntor upp till 19 % så finns det pengar att spara för kreditkortskunden.

Kort till utlandsresan

Det finns tyvärr inga bankkort kvar som inte har vare sig uttagsavgifter eller valutaväxlingspåslag. Det gjorde det förr och de var väldigt bra för de som reste mycket. Men det finns dock ett betal/kreditkort som vare sig har årsavgift, uttagsavgift eller valutaväxlingspåslag. Men haken vid uttag är att det räknas kreditränta från uttagsdagen. Men betalar du räkningen snabbt samt inte gör för stora uttag så blir den inte så hög. Det finns även ett bankkort utan vare sig årsavgift, uttagsavgift inom EU/Euro-området samt med ett förhållandevis lågt valutaväxlingspåslag på 1 %.

Kreditkortet som sparkonto?

Dessutom kan man spara pengar på ett kreditkort. Vissa har tillgodohavanderänta om du har satt in pengar på kontot (istället för att använda krediten).  Den högsta räntan idag är på hela 2.50 % vilket är väldigt konkurrenskraftigt jämfört med sparkonton. Haken är väl att det finns ett maxtak (som inte är speciellt högt) för hur mycket pengar du får sätta in på kortkontot samt att kortet har en årsavgift vilket äter upp en del av räntevinsten.

Som sagt, det finns guldkorn kvar i kortdjungeln så det är bara att ge sig ut på en spännande upptäcktsresa i vår kontokortsjämförelse .

 

Etiketter:
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.