Nya regler på väg om rätt till konto och kort

28 februari, 2014 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

Inom EU arbetar man för närvarande med att ta fram nya regler för vad man kallar ett ”grundläggande betalkonto”. Ett förslag har blivit godkänt av EU-parlamentet och nu förhandlar man med medlemstaterna i rådet om ett slutgiltigt förslag till lagtext.

Förslaget innehåller bestämmelser som ger konsumenter rätt att öppna ett grundläggande betalkonto oavsett var i EU de bor och oavsett deras personliga, finansiella situation. Det ställs också krav på vilka tilläggstjänster som ska tillhandahållas med detta konto, till exempel debetkort och tillgång till online-betalningar. Dessutom ställs det krav på att bankerna blir tydligare och standardiserar sin avgiftsinformation för betalkonton.

Tilläggstjänster inte reglerade i lag i Sverige

I dagsläget finns det i Sverige en rätt till konto enligt § 11 b i Lagen om insättningsgaranti, där det står att ett institut som erbjuder konton som omfattas av insättningsgarantin är skyldigt ”att ta emot sådana insättningar av var och en, om det inte finns särskilda skäl mot det”. Även om Finansinspektionen skrivit i ett allmänt råd att konsumenten även bör ges möjlighet att koppla tilläggstjänster till ett konto för att ”på ett effektivt sätt kunna sköta uttag av kontanter, överföringar och betalningar”. Dock är den rätten inte fastslagen i lag i Sverige. Därmed skulle en ny reglering kunna öka svenska konsumenters rättighet till grundläggande betaltjänster.

Stort intresse av utvecklingen

På Konsumenternas Bank- och finansbyrå har vi i flera år tagit emot frågor och klagomål från konsumenter i Sverige som nekats både konton och tilläggstjänster och vi har påpekat detta i våra verksamhetsrapporter. Därför följer vi nu utvecklingen i Bryssel med mycket stort intresse.

Se en informationsfilm

EU-parlamentet har tagit fram en informationsfilm på knappt 2 minuter som beskriver vad EU vill åstadkomma med den kommande regleringen. Den är riktigt bra och det är lite tråkigt att det inte fått mer uppmärksamhet.

Se filmen: ”Grundläggande bankkonto till alla”

P.S. I det nedre vänstra hörnet kan du välja vilket språk du vill ha filmen textad på

 

Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

49-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.

2 reaktion på “Nya regler på väg om rätt till konto och kort

 1. Eldaria

  Jag kommer ihåg i början på 2000 då jag flyttade till Holland för att arbeta. Jag var då 23 år gammal, pratade inte språket och hade precis varit och skrivit kontrakt på ett nytt jobb. Och då jag behövde ha ett konto där min lön skulle gå in, men kände inte till vilka banker som fanns så gick jag in på det första bästa bankkontor jag hittade. Det blev hos ING Bank, och sa att jag vill öppna ett lönekonto. De tittade på mig som om jag var något katten dragit in och sa till mig att jag inte kunde öppna ett konto hos dem. Inget om vilken lön jag hade, var jag jobbade eller någonting. Jag blev rätt förvånad, men gick vidare till nästa kontor som då var AbnAmro och där gick det bra.

  Men betyder detta även att man nu inte är begränsad till att ha ett konto i en svensk bank, utan kan välja vilken som helst bank inom EU?
  Hur kommer det att fungera med löner, valutor och liknande?

  Svara
  1. Fredrik NordquistFredrik Nordquist Inläggsförfattare

   Hej Eldaria

   Det är inte helt klart hur direktivet kommer se ut i detalj då det fortfarande är på förhandlingsstadiet. Men enligt nuvarande förslag så krävs det att konsumenterna har en verklig anknytning till den medlemsstat där de önskar öppna och använda ett betalkonto med grundläggande funktioner.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *