Vad säger Peter om försäkringar för ID-skydd?

18 november, 2016 - Gustav Jonsson - 6 kommentarer

STOCKHOLM 2015-01-09 Peter Stark är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Här fotad på kontoret på Östermalm i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

ID-skydd ingår i allt fler hemförsäkringar. Du hittar också särskilda försäkringar för det genom MySafety och UC. Är de något att ha? Vad ska man tänka på. Jag intervjuade min kollega Peter Stark som nyligen gått igenom produkterna på marknaden och gjort en jämförelse.

Peter, vad innebär ett ID-skydd?

ID-skydd är inte en försäkring som ersätter skador i vanlig mening. Skyddet innebär främst att bolaget står för rådgivning och vissa åtgärder om du skulle bli utsatt för ID-kapning. Men bolagens villkor skiljer sig åt. Skyddet kan hjälpa dig med rådgivning, assistans och rättskydd.

Kan man förhindra det på något sätt? En försäkring skyddar alltså inte mot händelsen?

Nej, det stämmer, du får ju inte skydd på det sättet genom de produkter som finns på marknaden. Däremot kan du själv minska risken för att drabbas med en enkel åtgärd. Gå in på skatteverkets hemsida och ”spärra obehörig adressändring”, se denna länk.  Gör det!

Är det en så lyckad term? ID-skyddet ger inget vidare skydd alltså?

Det har du rätt i. Hjälp vid ID-kapning eller liknande namn vore mer träffande, men slår väl troligen inte lika bra.

Vad ingår närmare i ”ID-skyddet”?

Åtgärderna i ID-skyddet kan delas in i tre steg:

 1. I första hand brukar bolaget erbjuda rådgivning per telefon (ofta dygnet runt) där de berättar hur du kan förebygga och upptäcka obehöriga handlingar – eller begränsa de skadliga effekterna av en redan inträffad handling.
 2. Vid behov ingår ofta sedan assistans med att till exempel avvisa betalningskrav och radera betalningsanmärkningar som du kan ha drabbats av.
 3. Det tredje steget är att bolagen låter den obehöriga handlingen omfattas av det rättskydd som redan ingår i din hemförsäkring. Det vill säga du kan få hjälp med kostnader för ett ombud om det blir en tvist om till exempel ett betalningskrav. Flera bolag utökar genom ID-skyddet det ordinarie rättskyddet till att gälla även ”småmål” (se nedan) som annars är undantagna från rättskyddet. Rättskyddet har ett tak på mellan 120 000 kr – 300 000 kr beroende på försäkringsbolag.

Om man ska titta närmare på jämförelsen, var hittar man den?

Den finns på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats, som en del av vår information om hemförsäkringar. Du hittar den här.

Är det något du slås av när du tittar på jämförelsen?

Man ska främst se det här som en service. Och att ha det i sin hemförsäkring är bra. Men se också till att förebygga genom att använda skatteverkets tjänst. Det är den bästa tjänst du kan göra dig själv.

Varför ska man betala för en särskild försäkring om det redan ingår i hemförsäkringen?

Det kan man verkligen fråga sig! Om skyddet redan ingår i din hemförsäkring finns det absolut inget skäl att betala ytterligare kanske 828 kr/ år för en försäkring som inte ger något mervärde alls. De särskilda försäkringarna kan till och med vara sämre; de erbjuder visserligen rådgivning och assistans men ofta inget rättskydd om det blir tvist om ett betalningskrav.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv i en Stockholmsförort. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.

6 reaktion på “Vad säger Peter om försäkringar för ID-skydd?

 1. Eldaria

  Jag tycker det är rent lurendrejeri de där ID-Skydds-försäkringarna. Samma bolag som säljer tjänster för kreditkoll ska gå och sälja ID-Skydd? Ta UC som ett exempel, för några år sen hade de en hyfsat billig tjänst som gjorde att man fick ett meddelande när det gjordes en kreditkoll hos UC eller annan ändring. Den bakade man sen in i den nya mycket dyrare tjänsten ID-Skydd.

  Här borde politikerna ta tag i problemet och tvinga de företag som gör kreditkontroller att ge möjlighet att spärra kreditupplysningar. Idag går det inte att göra förrän man redan utsatts för brott vilket är helt vansinnigt. Det borde vara enkelt att via exempelvis BankID eller liknande låsa upp när man själv ber om en kreditupplysning. Men detta kommer inte av sig själv då det är lukrativt att lura folk med ett ”ID-skydd” som inte är ett skydd.

  Eller ännu bättre vänd på det, och lägg hela bevisbördan på kreditgivaren att bevisa att det var du som bad om krediten, då löser det sig själv rätt fort.

  Svara
  1. Gustav Jonsson

   Ja, man kan ifrågasätta systemet och att det här inte är något som samhället/bolagen ska sköta utan att man ska ta betalt för det. ID-kapingar är också ett växande samhällsproblem där man från politiskt håll skulle kunna göra ännu mer.

   Från vår sida försöker vi upplysa konsumenter, och också ha en dialog med aktörer i branschen. Att hemförsäkringsbolagen lägger in ID-skydd minskar i alla fall behovet av en egen särskild försäkring.

   Svara
  2. Erik

   Kanonbra blogg!

   När det gäller så kallade försäkringar mot id-skydd är jag lite delad.
   På mitt jobb har vi sådana på UC för ledningsgruppen. Orsaken är att vi alla, genom jobbet, har rätt mycket behörigheter knutna mot tredje part. Om någon kapar exempelvis min identitet får personen direkttillgång till en rad företag och personer. Skadan på en id-kapning täcker i och för sig vanliga försäkringen.
   Enda fördelen med UC (enligt mig) är att de skickar ett sms så fort en slagning görs på någon av ledningsgruppens personnummer. Så att man snabbt kan kolla vad det rör sig om. I praktiken kostar detta företaget några tusenlappar per år. Jag tycker att det är för dyrt för lite sms.
   Och jag är extremt tveksam till att kreditupplysningar ska hålla på med sådant.
   Däremot anser jag att det finns ett visst behov att någon instans skickar ett meddelande så fort något händer med ett peronnummer.
   Sedan är det märkligt att bevisbördan är omvänd bär det gäller krediter och saker som har med stat eller myndighet att göra. I den vanliga världen är en säljare skyldig att kunna bevisa att ett köp eller avtal gjorts. Så fort det kommer till kredit eller skatteverket är det i praktiken personen som måste bevisa att inget avtal slutits.

   Svara
   1. Eldaria

    Problemet är ju också att om det inte är UC som gör kollen så får du ingen SMS, det finns flera företag som säljer Person- och kreditupplysningar och många av dem säljer liknande tjänster.

    Svara
 2. Erik Bergeå T

  Varför måste man redosisa till banken vart penargarna kommer ifrån om man vill betala tillbka hela lånet tidigare?
  har du nå bra svar, hjälp mig med detta

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *