Finns det sparkonton med ränta?

28 oktober, 2016 - Cecilia Blomqvist - 2 kommentarer

sparkontotDet verkar ha blivit en sanning att man aldrig kan få ränta på sina pengar om man sätter in dem på ett sparkonto. Men stämmer det verkligen?

Ja, det stämmer så till vida att du inte får ränta på ditt vanliga lönekonto i storbanken och i de flesta fall inte heller på sparkontot. Men det finns konton med ränta. Om du kan du tänka dig att binda ditt kapital i fem år kan du få 2.50 procent på dina pengar.

Läser du ekonomisidorna eller talar med din finansiella rådgivare kan du lätt få intrycket att det enda sättet att få dina sparpengar att växa är att placera dem i någon form av värdepapper. Och placeringar i värdepapper kan absolut ge vinst men alla värdepapper är förenade med någon form av risk att förlora pengar. Det kan vara låg risk eller hög risk men det finns faktiskt inga värdepapper utan risk.

Spara riskfritt med insättningsgarantin

Vill du spara pengar utan någon risk alls är det enda sättet att sätta in dina pengar på ett konto med insättningsgaranti*. Om man tittar i byråns sparkontojämförelse så kan man hitta konton som både ger ränta och omfattas av insättningsgarantin. Högst ränta ger just nu ett konto som är bundet i fem år. Där får du 2.50 procents ränta. Om du sätter in 500 000 kr kan du inkassera 62 500 kr i ränta efter fem år. Och kan du sätta in det maximala beloppet som omfattas av insättningsgarantin, 950 000 kr, så ger det 118 750 kr efter fem år. Om du vill ha möjlighet att ta ut pengar från sparkontot så är den bästa räntan i vår jämförelse 0.9 procent. De konton som har en fast spartid har ofta, men inte alltid, en fast ränta. Övriga konton har rörlig ränta vilket innebär att räntan kan gå upp eller ner.

De sparkonton som ger högst ränta finns hos internetbaserade banker och kreditmarknadsbolag. Det betyder dock inte alltid att du måste ha internet eller e-legitimation för att kunna öppna ett konto. Hos flera institut kan du ringa och be att få en ansökningsblankett hemskickad.

*Insättningsgarantin innebär att du får tillbaka dina insatta sparpengar (dock högst 950 000 kr) om banken eller kreditmarknadsbolaget går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att garantin ska tas i anspråk.

Du hittar byrån sparkontojämförelse här.

Du kan läsa mer om insättningsgaranti här.

Cecilia Blomqvist

Om Cecilia Blomqvist

Hej Jag heter Cecilia Blomqvist och är jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Jag bor med man och tre barn i Stockholms skärgård. Gillar att köpa julklappar.

2 reaktion på “Finns det sparkonton med ränta?

 1. P-O

  Har sett att det finns en hel del finansbolag som har 10% och över i sparränta. De har oftast ett maxbelopp på 50 000 dock så vill man spara mer får man slå ut det på familjemedlemmar. Frågan är: kan man lita på dessa? Är det ”en garanti” om de omfattas av bankgarantin så att säga? Drygt 10% känns annars rätt bra omman inte orkar sätta sig in i aktier eller vill ”gambla”…

  Svara
  1. Fredrik NordquistFredrik Nordquist

   Hej
   Det du beskriver är så kallade inlåningsföretag och de omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Så skulle de gå i konkurs så riskerar du förlora hela beloppet.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *