Provkörning kan vara en försäkringsfälla

27 april, 2015 - Gustav Jonsson - 8 kommentarer

FerrariSå här till våren blir många sugna på att köpa en bil, och antalet provkörningar ökar i antal. Givetvis måste jag då som försäkringsnörd fundera på hur försäkringen gäller i de situationerna. Folk i allmänhet borde kanske också göra det. Du tar faktiskt en större risk än du kanske tror om du lånar ut bilen för provkörning!

Provkörning blir aktuell i två situationer,

  • Du ska sälja och lånar ut bilen för provkörning
  • Du provkör en bil och krockar

Du ska sälja och lånar ut bilen för provkörning

Vad gäller om du lämnar över nycklarna till spekulanten som ska ta en sväng innan ett eventuellt köp?

Lånar du ut bilen för provkörning till en mer eller mindre okänd person tar du en stor risk. Säg att spekulanten efter sin förväntade provrunda inte återvänder och du står där med skägget i brevlådan och hakan i backen. Ja, du blir antagligen inte gladare efter att ha kontaktat försäkringsbolaget.

Försäkringen gäller i normalfallet inte för ”stöld” under provkörning. Varför säger försäkringen nej? Jo, tekniskt och juridiskt sett så är det varken en stöld eller ett tillgrepp när du frivilligt lämnar över nycklarna. Det är istället ett olovligt brukande vilket brukar vara undantaget från ersättning.

Hur undviker du att det händer då? Ja, åker du med tar du möjligen en personlig risk. Det är kanske inte sunt att åka med en främling bakom ratten även om det är din egen bil. Riskerna ska väl inte överdrivas men det blir lite som att lifta med en främling.

Budskapet blir ändå: Var försiktig! Håll koll på vem du lånar ut bilen till. Kanske står du där med en onåbar person, ett ogiltigt körkort i pant, och en bil fattigare. Och utan någon att hämta hos försäkringsbolaget! Möjligen kan det i framtiden bli lättare att komma åt biltjuvar, jag läste en artikel om att dolt chip ska kunna spåra biltjuvar.

Du krockar en bil som du provkör

Nu säger vi att du är den som ska provköra. Men eftersom du är ovan bakom ratten med just den här bilen så går det fel. Vi säger att du råkar sladda av vägen och kollidera lite lätt med en lyktstolpe.

Om du provkörde en bil av en bilhandlare har du troligen skrivit på ett litet papper innan och kanske lämnat körkortet i pant. Det vill bilhandlarna att du ska göra eftersom din självrisk kan vara högre än för en normal bilförsäkring. Självrisken ligger ofta på 7000 – 10 000 kr. Har du däremot inte skrivit på borde din självrisk som vara som för andra  privatpersoner, ca  3 000 – 10 000 kr beroende på hur ny bilen är och om det finns kvar vagnskadegaranti eller ej.

Köpa privat då? Ja, samma sak gäller här, vad har ni avtalat? Enklast är väl att ni skriver en liten text om vad som gäller vid krock, typ att självrisken är på 3 000 kr (fast det är nog ganska få som gör sig det besväret). Finns en självrisk så är det den risken du tar. Men om bilen inte har någon vagnskadeförsäkring då? Ja, då riskerar du att i värsta fall behöva stå för bilens hela värde om du nu var vårdslös.

De här exemplen gäller alltså skador där föraren är vårdslös. Om motorn lägger av eller om blixten slår ner och förstör elektroniken så kan det inte läggas provköraren till last. Däremot en alltför snäv sväng ner i ett dike, ja då kan vi börja prata ansvar.

Det som jag tror är mest förvånande är att försäkringen inte gäller när du själv lånar ut bilen till en provkörare som sticker. Man förväntar sig nog inte bli lämnad i sticket av sitt försäkringsbolag också, även om det är juridiskt korrekt.

Etiketter:
Gustav Jonsson

Om Gustav Jonsson

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.