Betala en räkning – utan internet

24 januari, 2014 - Fredrik Nordquist - 2 kommentarer

RäkningDet enklaste och billigaste sättet att betala räkningar är oftast över Internetbanken. Där kan du, för det mesta kostnadsfritt, betala både över giro och med e-faktura samt ha koll över dina löpande autogiron. Dessutom kan man ofta undvika eventuella fakturaavgifter som betalningsmottagaren lagt på om man betalar med e-faktura.  Men det är inte alla som har Internetbank. Vissa, ofta äldre, har svårt för ny teknik och vill betala som de gjorde förr. Andra får inte tillgång till Internetbank då leverantörerna inte vill ge dem det pga trasslig ekonomi, tidigare misskötsel eller att de inte kan legitimera sig ordentligt. En liten grupp konsumenter misstror också tekniken och väljer därför att avstå. Utifrån Konsumenternas Bank- och finansbyrås erfarenheter finns det dock inte fog för det ställningstagandet.

Betalningsalternativ för den utan Internetbank

Hur kan då konsumenter utan internetbank betala sina räkningar? Det finns tre val: Över disk, genom brevbaserade girotjänster och via autogiro. Alla betalningsmottagare erbjuder dock inte autogiro så den tjänsten är lite begränsad. Annars är det en smidig metod. Med autogiro dras automatiskt det belopp som ska betalas från ditt konto till betalningsmottagarens konto och du behöver inte oroa dig för att missa förfallodagar (Man måste förstås ha pengar på kontot på förfallodagen). Det är inte ovanligt att betalningsmottagarna väljer att inte ha fakturaavgifter vid autogirobetalningar. Men det finns inget förbud mot avtalade fakturaavgifter för autogirobetalningar, vilket faktiskt inte är en ovanlig fråga till Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Men det finns konsumenter som inte tycker att de har kontroll över transaktionen om den går via autogiro eller inte har tillräckligt förtroende för betalningsmottagaren för att ge denne möjlighet att dra betalning på det sättet.

Över disk på bank eller i butik

Att betala över disk är det dyraste sättet. Dessutom är det vanligt att betalningsmottagarna lägger på fakturaavgifter. Att betala på ett bankkontor kostar mellan 40 och 150 kr per räkning, beroende på vilken bank du vänder dig. Väldigt många bankkontor har också helt avvecklat sin kontanthantering så det är långt ifrån självklart att det överhuvudtaget finns någon bank i din närhet där du kan betala räkningen.

Men det finns andra aktörer där du kan betala räkningar över disk. Kassagirot, som är en bifirma till Svensk Kuponginlösen, erbjuder betaltjänster via drygt 400 ombud. Dessa ombud är oftast butiker och där kan du betala både PG- och BG-räkningar. På deras hemsida kan du söka efter ombud i din närhet: www.kassagirot.se.

Med en avgift på 35 kr per räkning torde det vara det billigaste alternativet i Sverige för närvarande att betala en räkning över disk.  Tidigare fanns även Giroservice som bedrev liknande service hos ca 500 ombud, men den tjänsten har för närvarande upphört då tjänstens ägare, Exchange Finans, förlorat tillståndet från Finansinspektionen. I dagsläget är tjänstens framtid oklar.

Brevbaserade girotjänster

Det tredje alternativet för den utan internetbank blir bankernas brevbaserade girotjänst, ofta kallat privatgiro, kuvertgiro eller girobetalning. Användaren fyller i en talong, summerar, signerar och postar denna tillsammans med sina räkningar i ett förtryckt kuvert. Betalningen dras från användarens konto. Tidigare, före Internetbankernas tillkomst, så var det ett av de enklaste och billigaste sätten att betala sina räkningar. Det är fortfarande många människor som använder systemet och det fungerar förmodligen mycket bra då det inte orsakar några frågor eller klagomål hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Priset för tjänsten varierar mellan de olika bankerna från 0 kr (för 16 betalordrar per år) till 348 kr per år.

Det lönar sig att jämföra

Att betala räkningar utan Internetbank är oftast dyrare och i vissa fall mer omständligt. Men det finns alternativ och de varierar mycket i pris, så det lönar sig att jämföra alternativen. Om en person betalar 5 räkningar i månaden, så varierar årskostnaden för att betala dem mellan 0 kr och 9000 kr beroende på metod och leverantör!

Du kan jämföra priser på webbplatsen bankoforsakring.konsumenternas.se: http://bankforsakring.konsumenternas.se/Lana–Betala/Betalningar/Olika-satt-att-betala/Bankavgifter/

Etiketter:, ,
Fredrik Nordquist

Om Fredrik Nordquist

51-årig jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå med examen från University of Strathclyde i Glasgow. Har även ett "UK Diploma" i Anti-Money Laundering and Counter Terrorist Financing från International Compliance Association i London. Har stort intresse för privatekonomi och då främst om betaltjänster och sparande. Vill framförallt väcka intresse för vardagsfrågor som påverkar konsumentens plånbok och tillgång på finansiella tjänster.